Scylla - a használható tudás

Scylla oktatás

Scylla oktatás

Nők új helyzetben

2019. március 12. - Scylla Oktatás

Kismamák, anyukák lehetőségei az OKJ-s képzések terén, és a munkaerőpiacon

 

Amikor gyermek születik, édesanya is születik. A kicsi szükségleteihez és igényeihez történő alkalmazkodás létfontosságú az új családtag számára és automatikusan maga után vonja azt, hogy bizony a szülőnek is változni, változtatni kell bizonyos dolgokon. Nem, nem csak arra gondolok, hogy jelentősen megváltoznak az alvási és szórakozási szokások. Nagy valószínűséggel, a munka világával kapcsolatban is pozícióváltásra lesz szükség. A helyzetre fel lehet készülni már előre, de akkor sincs veszve semmi, ha csak a babázással otthon töltött évek alatt tudatosodik valakiben a gondolat, hogy már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt.


terhes_01_1.jpg

 

Bár a törvény védi a kismamákat, mégis sokszor előfordul az a helyzet, hogy a gyermekneveléssel nem összeegyeztethető az a munkarend, vagy munkakör, amelyben az édesanya korábban dolgozott. A tény tehát az, hogy a hölgyek nagy részének munkaerőpiaci helyzete jelentősen megváltozik a gyermek, vagy gyermekek érkezésével. Összességében elmondható, hogy a kisgyermekes anyukáknak hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük, mint egy pályakezdő, vagy egy nyugdíj előtt álló munkavállalónak. Ez nem könnyű, nagyon is embert próbáló feladat. Az egyetlen különbség a korábbi állásinterjúkhoz képest az lesz, hogy majd nem azt kérdezik, hogy mikor tervez szülni, hanem, hogy terveznek-e testvért, vagy van-e segítsége, aki rendelkezésre áll, ha a gyerek lebetegszik, vagy várhatóan az anyuka esik ki a munkából ilyen esetekben.

A kulcsszó: LLL

A life long learning, vagyis az életen át tartó tanulás gyakorlatban történő alkalmazása megoldhatja a munkába történő visszatérés kezdeti nehézségeit, vagy legalábbis óriási kezdő lendületet adhat hozzá. A jó hír ugyanis az, hogy a kisgyermekes édesanyák elhelyezkedési esélyeit nagy százalékban növeli az, ha továbbképzik magukat. Érdemes jól megfontolni, hogy mit kezdjenek el tanulni. Mindenképpen olyan, a meglévő végzettséghez passzoló kiegészítő szakirányt, vagy olyan új szakképesítést érdemes választani, amelynek birtokában nagy eséllyel találnak rugalmas munkaidőben, esetleg otthon, távmunkában végezhető állást.

OKJ-s képzés, mint megoldás

A legcélravezetőbb megoldás, ha OKJ-s képzést választanak, hiszen ezek nem csak biztos gyakorlati tudással ruházzák fel a résztvevőket, hanem a munkaerőpiacon elismert szakképesítést is adnak. A pénzügyi, számviteli területhez kapcsolódó kurzusok bármelyike tökéletes választás lehet, hiszen többféle iskolai előképzettséggel választhatók és akár karrierváltás, akár saját vállalkozás indítása a cél a későbbiekben, jó alapot adnak bármelyikhez. Az OKJ-s képzések előnye továbbá, hogy a kismamák időbeosztásával jól összeegyeztethető időpontokban vannak az órák, de ha valakinek úgy kényelmesebb, bizonyos tanfolyamokat otthonról is elvégezhet. Ilyen például a pénzügyi, számviteli ügyintéző tanfolyam, amely akár távoktatásban is elvégezhető.

 

További előnye a pénzügyi jellegű OKJ-s képzéseknek, hogy közülük több egymásra épül, így ha valaki megszereti a területet, arra is mód nyílik, hogy tovább képezze magát. Például a csupán az érettségi meglétét megkövetelő pénzügyi, számviteli-, vagy a tb- és bérügyintéző képzés elvégzésével, megszerzi belépőjét a mérlegképes könyvelő képzéshez is. Nem csak a munkakeresésben nyújtanak nagy segítséget, hanem további fejlődési, továbbtanulási lehetőségeket is magukban foglalnak ezek az OKJ-s képzések.

 diakok02.jpg

 

A life long learning tehát minden szempontból előnyös és kifizetődő megoldás ezen a területen. Minél hamarabb veti bele magát valaki a tb-ügyintézés, bérszámfejtés, vagy bérügyintézés rejtelmeibe, annál hamarabb változik majd úgy az élete, hogy gyermekének, vagy gyermekeinek a létezése nem lesz többé hátrány, ha munkát keres, és biztos alapokon állhat akkor is, ha saját vállalkozás indítását tervezi. 

 

Vissza a suliba!

Az OKJ-s képzéseket tehát azoknak az anyukáknak ajánljuk, akik nem szeretnék, hogy az ő gyerekeik legyenek reggel az elsők és délután az utolsók, akiket elhoznak az óvodából, de emellett szeretnének egy kiszámítható, jó jövedelemmel hozzájárulni a családi költségvetéshez. És persze azoknak, akiknek most még csak egy gyermekük van, de terveznek még testvért, vagy testvéreket és a további GYED-en, GYES-en otthon töltött évek alatt szeretnék megszerezni azt a tudást, amely stabil ugródszekát jelenthet a munkába történő visszatéréshez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oktatas-szervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr9014676772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása